Jestliže je pro vás pojem „zelené potraviny“ nový a marně si lámete hlavu nad tím, co může být na okurce, cuketě nebo zelené paprice nového a trendového, pak nezoufejte. Donedávna bych si hlavu lámala asi stejně jako vy. Jenže jsem se dostala vzhledem ke svým zdravotním komplikacím právě k zeleným potravinám a jejich účinky mě naprosto ohromily.
Příroda je mocná čarodějka a naše tělo vybavila tak, aby bylo schopné poprat se s řadou obtíží. Ovšem tak jako auto nepojede, když nebude mít benzin, olej apod., tak naše tělo není schopné fungovat, nemá-li k dispozici vše potřebné. Vlivem tepelných a chemických úprav je naše strava totiž ochuzována o značně důležité látky. Nehledě na to, že řada potravin přijde o důležité a zdraví prospěšné živiny ještě dříve, než se dostanou k nám na stůl.
Můžeme se snažit sebevíce, můžeme nakupovat sebelepší zeleninu, ale nikdy nebudeme schopni dostat z ní opravdu všechny živiny a vitaminy, které nabízí. Důvod? Nastrouháte-li si například ředkvičku, tak již po pěti minutách na vzduchu klesne její obsah vitaminu C na polovinu. Potraviny dramaticky ztrácejí vitaminy (zvláště pak B1 a B2) také vařením – v mladém ječmeni, který tyto vitaminy obsahuje, zůstávají téměř nedotčené.
ZELENÁ JE DOBRÁ
Hned v úvodu vás musím upozornit, že se opravdu nebude jednat o zástupce zeleniny se zeleným nádechem, nýbrž o produkty, které se nacházejí někde na pomezí potravinových doplňků a potravin. Zelené potraviny mají komplexní účinek na organismus – čistí jej, hojí záněty, podporují obnovu střevní flóry, doplňují tělu minerály, vitaminy, stopové prvky a antioxidanty.
Zdraví je pro nás pochopitelně velmi důležité, a pokud chceme zachovat jeho přirozenou kvalitu, pak bychom mu měli pravidelně dodávat dostatek živých ekologicky pěstovaných živin s dostatkem vitaminů. Poslední výzkumy ukázaly, že Chlorella pyrenoidosa s mladým ječmenem jsou doslova „napumpovány“ živinami, které nám v dnešním moderním světě scházejí. Budeme-li konzumovat opravdu plnohodnotnou zeleninu, můžeme svůj život výrazně zkvalitnit.
Stejně tak, chceme-li, aby naše tělo bylo odolné a mělo sílu bojovat proti nepříznivým vlivům a nemocem, musíme mu dodat potřebné živiny. Nemoci jsou totiž důsledkem nerovnováhy v těle, ovšem právě zelenina a látky v ní obsažené dokážou nesmírně důležitou věc – vážou na sebe obrovské množství škodlivin.
Proč tedy zelené potraviny konzumovat?
…protože jde o čistou a kvalitní zeleninu, která je schopná dodat tělu to, co se mu z tepelně a chemicky upravených potravin nedostává.
…protože jen tělo s dostatkem živin a vitaminů může fungovat, jak má.
Zelené potraviny vám pomohou řešit problémy s parodontózou, s nadváhou, se záněty, s chudokrevností, s dlouhodobými střevními problémy, s vleklými a stále se vracejícími angínami, s vysokou hladinou cholesterolu, se štítnou žlázou, s pálením žáhy, s kožními chronickými problémy, s lymeskou boreliózou… Vhodná je pro vás, také pokud si rádi dopřáváte smažená a mastná jídla, rádi se opalujete, kouříte, jste vegetariáni a obáváte se, že vaše strava není dost pestrá, hodně pracujete a jste přepracovaní, aktivně sportujete… a při spoustě dalších a dalších zdravotních komplikací či více náročných aktivitách, kdy je potřeba tělu dodat sílu a chuť bojovat.
Lidské zdraví je závislé na plynulém přísunu čerstvých živin, a to jak rostlinného, tak živočišného původu.
Mluvíme-li o zelených potravinách, máme na mysli mladý ječmen a sladkovodní řasu Chlorellu pyrenoidosu. Čím jsou tyto potraviny odlišné? Výrazně vyčnívají svými vlastnostmi nad všemi ostatními potravinovými doplňky a i nad potravinami samotnými.
Důležité je ovšem zmínit to, že tento druh potravin neslouží jako klasický lék a rozhodně proti ničemu ve vašem těle nebojují. Jedná se spíše o velmi silné harmonizátory vašich tělesných procesů. Takže pokud máte pocit, že si vaše tělo žádá zlepšení kvality buněk, pak rozhodně neváhejte.